Икономиката на България ще отбележи спад от 7.8% през 2020 г.,

...
Икономиката на България ще отбележи спад от 7.8% през 2020 г.,
Коментари Харесай

УниКредит прогнозира 10% безработица и 7% спад на икономиката

Икономиката на България ще означи спад от 7.8% през 2020 година, а безработицата в избрани месеци на годината ще надвиши 10%. Рецесията в България обаче ще бъде по-плитка и краткосрочна от множеството европейски страни. Това показват от УниКредит Булбанк в икономическия си разбор за Централна и Източна Еропа, в който са отразени измененията в икономическата интензивност в резултат на рецесията с COVID-19.

Прогнозата на финансовата институция е надалеч по-песимистична и от най-песимистичния сюжет на държавното управление, въз основа на който бе поправен бюжетът. Той предвиждаше спад на Брутният вътрешен продукт за тази година от 3% и повдигане на безработицата с 2.2 процентни пункта до над 6%.

Най-силно ще е забавянето през второто тримесечие на тази година - спадът на стопанската система по отношение на първото тримесечие ще е с невиждан двуцифрен мащаб от 16%.

Прогнозата на УниКредит е направена при допускане, че ограничаващите ограничения против разпространяването на коронавируса ще бъдат разхлабени в края на май или най-късно през юни. Голяма част от ограниченията обаче ще останат за по-продължителен интервал от време. След като епидемията стартира да затихва, упованията на икономическия екип на УниКредит са ограничаващите ограничения да бъдат разхлабени и творби Брутният вътрешен продукт в стопанската система да стартира бързо да расте през третото и четвъртото тримесечие. Въпреки това възстановяването ще протече неравномерно и с друга скорост за другите браншове.

Сектори като „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Култура, спорт и развлечения “ ще бъдат доста мощно наранени. Транспортът и насочените към експорт индустриални браншове могат да претърпят забележителен спад в създадената продукция, заради спиране на веригите за доставки и спада на търсенето, провокирани от пандемията. 

Разходите на семействата също ще бъдат мощно наранени. Домакинствата, както и доста компании, ще възприемат очаквателен метод към вложенията и покупките на артикули за дълготрайна приложимост. Потребителите ще заобикалят препълнените търговски центрове и ще пътуват по-малко.

Възстановяването ще се изправи пред спомагателни компликации заради увеличение на фирмените банкрути. Не бива да се изключва и в случай че загубата на работни места доближи доста огромни пропорции. Дори за компании с висока конкурентоспособност, които няма да се сблъскат със спад в търсенето и прекратени вериги за доставки, ще бъде предизвикателство да работят в такава среда, споделят икономистите на УниКредит.

Прогнозата за спад от 7.8% на действителния Брутният вътрешен продукт за тази година значи, че рецесията, провокирана от пандемията от ковид, ще е по-остра от финансова и икономическа рецесия през 2009 година Позитивното е, че този път възобновяване, наподобява, ще стартира доста по-рано и ще протече по-бързо, считат специалистите на УниКредит. Важно значение за България ще изиграе влизането на страната ни в ERM II и Банковия съюз, което ще държи ниски разноските за финансиране. 

Очакваме 7.0% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2021, което ако се материализира, ще помогне на стопанската система да доближи своето предкризисно равнище на Брутният вътрешен продукт в средата на 2022 година, или към година и половина откакто 2020 година е завършила. Това би бил доста по-добър резултат, в сравнение с десетилетие по-рано, когато на стопанската система бяха нужни повече от четири години, с цел да компенсира напълно загубите на Брутният вътрешен продукт, претърпени по време на рецесията от 2009 година, излиза наяве от разбора на УниКредит.

Икономистите на УниКредит обрисуват няколко съществени фактора, които евентуално ще създадат допустимо рецесията в България да бъде по-плитка и краткотрайна, в сравнение с в множеството европейски страни, както и загубата на приходи и работни места да бъде по-слаба.

На първо място това е стабилната фискална позиция на страната. Освен това  за разлика от други европейски страни българският туризъм и обвързваните с него браншове са със относително по-малък дял в стопанската система.

Трето, страната е чист вносител на енергоресурси, което в актуалната обстановка е положителен фактор поради големия спад в цените на петрола, плануван за 2020 година От огромно значение също по този начин е, че българското държавно управление, с решителната поддръжка на Европейска комисия, съумя да контракти повече от 40% понижение в цената на газа, доставян от ‘’Газпром’’, което ще понижи разноските за парно и вътрешните цени на газта в миг, в който приходите на семействата и приходите на компаниите са сложени под мощен напън заради провокираната от пандемията криза.

И най-важното, влизането на страната във валутния механизъм ERM II и Банковия съюз, което чакаме да се случи в края на април, ще помогне да се усъвършенства ликвидността и  да се стабилизират упованията. Това освен ще улесни компаниите от частния бранш да рефинансират отговорностите си с предстоящ падеж през тази година, само че и ще разреши на обществения бранш да удържа на ниско равнище разноските по емисията на нов дълг. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР